Leven in Suriname
Door: Peter
Blijf op de hoogte en volg Peter en Marlies
17 Mei 2013 | Suriname, Paramaribo
We reizen hier rond per taxi (5-7 euro per rit) of per busje (0,50 euro p.p).
Ook doen wij veel wandelen. We proberen zoveel mogelijk met de mensen in contact te komen. Over het algemeen zijn de mensen vriendelijk en behulpzaam. Vaak in winkels en bedrijven en als je belt schakelen de mensen vaak in de "weet ik niet" stand. Bang om iets fout te doen of zeggen of ze begrijpen je niet. (Klanten)Service is hier ook wat anders.
Het zijn vaak kleine woorden met een ander lading. Als je hier bijvoorbeeld zegt als je solliciteert dat je een nieuwe uitdaging zoekt, hetgeen bij ons een gevraagde cliche is, wordt dat hier weer uitgelegd als: hij kan het werk niet, maar wil het wel uitproberen. Die baan gaat dan aan je neus voorbij.
En de competenties (pro actief, probleemoplossend, integer, etc) die wij in NL op onze cv's zo hoog in het vaandel hebben staan, daar wordt hierover gezegd: laat ons daar maar over oordelen of wij dat ook zo vinden.
Verder wordt hier de werkvloer als een slangenkuil afgeschilderd en vooral het middenkader heeft het moeilijk. Men wil veranderen, maar de hierarchische verhoudingen houden dat tegen. Het komt hier absoluut niet van beneden en van boven houden ze als liever bij het oude. Never change a winning team. Stilstand is achteruitgang? Niet in Suriname.
Binnenkort gaat het rookverbod hier ook in en je mag binnen niet meer roken en ook niet buiten op plaatsen waar je de hemel niet kan zien. Vul maar in.
We zijn nu met de laatste dagen bezig, want wij konden ons ticket niet verlengen met 1 week. Dinsdag zijn we weer in Nederland.
Vandaag zullen we met het team van Lindsay BBQ als afscheid. Is een leuk team en ze zijn goed bezig. Wij doen de laatste dagen nog sightseeing in de stad en doen de laatste gesprekken hier voeren.
Al met al een leuke rustige tijd gehad, sfeer geproefd, indrukken opgedaan, tips aangehoord. In Nl gaan we alles op een rijtje zetten en onze conclusies trekken.
See you all soon again.