Brokopondo Stuwmeer - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Peter en Marlies Goossens - WaarBenJij.nu Brokopondo Stuwmeer - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Peter en Marlies Goossens - WaarBenJij.nu

Brokopondo Stuwmeer

Door: Peter

Blijf op de hoogte en volg Peter en Marlies

13 Mei 2013 | Suriname, Paramaribo

Brokopondostuwmeer
Dit weekend waren we met Lindsay en een groep mensen naar het Brokopondostuwmeer. In de tijd dat ik in Suriname woonde als kleine jongen (1955-1965) werd deze dam gerealiseerd en nu na al die jaren heb ik het nu met eigen ogen gezien.
Matu Island waar we zaten was een geweldig eilandje met een main lodge van 16 kamers en een paar aparte cabanas (appartementen). Alles is voorhanden, tv, wifi etc. Het is ongeveer een uur varen in een koraal geschikt voor 22 personen. Gas geven en varen tussen de boomtoppen. Op de heen en terugweg werden we verrast door een tropische regenbui en hebben we het niet droog kunnen houden. Lekker tot rust gekomen en lekker gegeten. Voor de aanwezige moeders had Lindsay cake met een drankje geregeld (a regel).
Het Brokopondostuwmeer (ook soms het Prof. dr. ir. W.J. van Blommesteinmeer) is een stuwmeer in Suriname gelegen in het Brokopondo-district met een oppervlakte van 135 duizend hectare, 1560 km2, ongeveer zo groot als de provincie Utrecht. Het meer is ontstaan door de bouw van de Afobakadam, een stuwdam in de Surinamerivier. Het meer is groot maar ondiep. Het is nergens dieper dan veertig meter. Toen de dam aangelegd werd, is het gebied dat onder water zou lopen niet kaalgekapt. Daardoor steken er kruinen van bomen boven het water uit. Ook is de visstand verminderd, maar de piranha doet het er goed.
Tot het uitvoeren van dit project is in de jaren vijftig van de twintigste eeuw besloten. In 1915 werd bauxiet in Suriname ontdekt (zie Suralco), onder andere in het district Marowijne bij Moengo, maar ook elders. Om bauxiet te verwerken tot aluminium is veel elektriciteit nodig. Deze zou kunnen worden opgewekt met waterkracht. Daartoe ontwierp W.J. van Blommestein een stuwdam van 54 meter hoog in de Surinamerivier. De stuwdam zou aanvankelijk bij Brokopondo worden gebouwd, maar het enkele kilometers stroomopwaarts gelegen Afobaka bleek meer geschikt. De stuwdam heet dan ook Afobakadam. Bauxiet heeft een grote rol gespeeld bij de oorlogsindustrie van de Tweede Wereldoorlog. In 1958 sloten de Surinaamse regering en Alcoa de Brokopondo-overeenkomst. Deze gaf Alcoa recht op goedkope elektriciteit en een concessie van 75 jaar voor het delven van bauxiet in ruil voor het bouwen van onder meer de stuwdam en de waterkrachtcentrale. In verband met het ontstaan van het meer moesten ongeveer vijfduizend bosnegers verhuizen. Voor hen werden transmigratiedorpen ingericht, maar de huizen waren erg klein en de toegezegde schadevergoeding was ca. 6 gulden per persoon. De uitbetaling werd ter plekke in in de nieuwe dorpen gedaan. De dieren in het gebied werden zo veel mogelijk gered (Operatie Gwamba).
Met de bouw van de hoofdstuwdam werd begonnen in 1960. Hij werd 1,3 km lang.
Er moesten ook 14 hulpdammen gebouw worden om te verhinderen dat het water wegliep. Op 6 februari 1964 werd de hoofddam gesloten en enkele maanden later was het meer vol en kon met het door waterkracht opwekken van elektriciteit worden begonnen.

zie verder http://surjungle.com/foto-kwana-eiland.htm